Care este cea mai nesănătoasă legumă? Mulți o consumau crezând contrariul

Redactia | Publicat: 12.05.2025 08:49
Legumele sunt considerate a fi alimente esențiale atunci când avem o alimentație echilibrată și sănătoasă, însă nu toate au și același profil nutrițional.
Unele legume sunt foarte bogate în vitamine, antixodidanți și minerale, în timp ce altele pot aduce un aport caloric mai ridicat și pot avea un efect mai puțin benefic asupra sănătății umane, dacă sunt consumate în exces, chiar dacă sunt gustoase și foarte populare.
Cartoful dulce, surpriza neplăcută
O analiză realizată de către specialiștii de la Womens Health Magazine a reliefat că leguma care ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai sănătoase dintre toate este cartoful dulce, atât de des utilizat în meniurile zilnice ale românilor care cred că țin o dietă pe bază de alimente sănătoase și îl utilizau drept o alternativp mai sănătoasă a cartofului alb. Totuși, se pare că acesta nu se ridică la nivelul altor legume în ceea ce privește raportul dintre calorii și vitamine și minerale.
Fiind bogat în vitamina A, care se regăsește sub formă de betacaroten, vitamina C și fibre, cartoful dulce conține în același timp și o cantitate de carbohidrați, una ce u poate fi ignorată. Deci, cartoful dulce va putea influența într-un mod negativ glicemia, în special în rândul persoanelor care au diabet sau prediabet, mai ales dacă va fi consmat fără o sursă de proteine sau grăsimi care să echilibreze cumva absorbția zaharurilor.
Deși cartoful dulce a fost inclus pe ultimul loc în topul legumelor sănătoase, asta nu înseamnă că este și un aliment nociv sau dăunător într-un mod direct, rămânând în definitiv o alegere mult mai bună în detrimentul altor alimente procesate sau care sunt bogate în grăsimi de tip trans. Problema înc azul cartofului dulce apare atunci când acesta este consumat într-un mod frecvent, în mari cantități, fiind prăjit sau în combinații culinare ce îi cresc și încărcătura glicemică.
Cartoful dulce nu este astfel un dușman al sănătății, iar dacă este consumat într-un mod echilibrat, alături de alimentele potrivite, atunci va putea face parte și el dintr-o dietă echilibrată.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.










Cele mai citite









